Tutorial : Remove Footer


Assalamualaikum

Apa itu footer? Tahu ka tidak? Kalau tak tahu, nah aku belanja pic seketul.

Tutorial : Remove Footer
Footer

Biasanya footer ini duduk kat bahagian paling bawah dalam blog. Sesetengah orang memang suka kewujudan benda alah ini. Tapi, ada jugak yang tak suka. Contoh terdekat, aku. Aku anti sikit la dengan benda ini. Jadi, aku buang.

Tutorial ini dah ramai yang buat. Tapi, aku buat jugak untuk sesiapa yang belum pernah jumpa tutorial ini dan juga untuk rujukan sendiri. ><


Steps :

1. Log masuk ke Blogger

2. Dari Blogger Dashboard, masuk ke bahagian Template.

3. Sekarang, klik Customise.

Tutorial : Remove Footer
klik button yang aku bulatkan itu

4. Okey, sekarang hampa akan masuk ke bahagian Template Designer macam gambar kat bawah ini kan?

Tutorial : Remove Footer

5. Klik button Advanced

Tutorial : Remove Footer

6. Kat sebelah dia akan muncul banyak lagi selection kan? Klik Add CSS.

Tutorial : Remove Footer

7. Akan muncul kotak putih kosong macam ini.

Tutorial : Remove Footer

8. Now, masukkan code ini dalam kotak putih tadi.

.post-footer {
display: none !important;
}

9. Klik Apply to Blog kat penjuru kanan kotak putih tadi.

10. View blog. 


And you're done :)

Masih ada lagi ke footer tadi? Kalau dah takda, tahniah! Kalau masih ada, mungkin ada steps yang tertinggal atau cara ini mungkin tak sesuai untuk template hampa. 

Kalau ada sebarang kemusykilan, tinggalkan komen okey? :)

Till then, wallahualam.

p/s : sumpah awkward

Amira

Amira. Reaching seventeen. She loves black, white and grey. A nerd who always dream to be with her oppa(s) eventhough she knew it was a total trash.

2 comments:

Instagram