7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE - #5 A Book Review

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE - #5 A Book Review

Assalamualaikum

Day 5 - A Book Review

My Heart and Other Black Holes by Jasmine Warga

18336965.jpg

Sinopsis dari kulit belakang buku

Sixteen-year-old physics nerd Aysel (pronounce: Uh-zel) is obsessed with plotting her own death. With a mother who can barely look at her without wincing, classmates who whisper behind her back, and a father whose violent crime rocked her small town, Aysel is ready to turn her potential energy into nothingness. 
There's only one problem:she's not sure she has the courage to do it alone. But once she discovers a website with a section called Suicide Partners, Aysel's convinced she's found her solution- Roman, a teenage boy who's haunted by a family tragedy, is looking for a partner. 
Eventhough Aysel and Roman have nothing in common, they slowly start to fill in each other's broken lives. But as their suicide pact becomes more concrete, Aysel begins to question whether she really wants to go through with it. Ultimately, she must choose between wanting to die or trying to convince Roman to live so they can discover the potential of their energy together. 
"Be careful," he says 
"Why?" I'm not thinking about being careful. I'm thinking about one last push, of letting go, of flying, and of falling. 
"You aren't allowed to die without me" he whispers.


My Review

Bagi aku, novel ini memang sangat-sangat best. Masa mula-mula nak beli dulu, macam tak yakin.Takut tak puas baca. Aku memang cerewet sangat bab-bab memilih buku. But bila baca sinopsis dia, mula tertarik. Beli juga akhirnya. Masa aku beli (tak ingat bila), harganya RM39.90. Berbanding dengan novel-novel Melayu, novel English memang agak mahal ya. Tapi berbaloi sangat.

Novel ini sesuai dibaca oleh semua peringkat umur especially remaja yang fikir hidup dia lifeless. Semua orang ada masalah dalam hidup tapi bunuh diri bukan penyelesaian kepada masalah. Dan, umat Islam memang dilarang keras untuk membunuh diri. Boleh membawa murtad.

Aysel pun sama. Sebab satu masalah yang dibuat oleh ayah dia, masyarakat pandang serong kepada dia sekali. Ini yang membuatkan dia tertekan dan nak bunuh diri. Tapi dia takut nak buat seorang so dia cari partner. Banyak benda Aysel dan Roman (partner dia) buat sama-sama sebelum tarikh mereka nak bunuh diri. Dalam tempoh itu, Aysel sedar yang dia tak patut bunuh diri. Aysel nak yakinkan Roman supaya jangan bunuh diri. Tapi Roman mulanya memang taknak. Dia tetap nak bunuh diri atas alasan dia sendiri. 

Kesudahannya, pandai-pandailah cari sendiri. Sama ada mereka bunuh diri atau  mereka teruskan hidup. Aku takmay beritahu. ><

Apapun, moral values yang aku peroleh dari novel ini :

1. Bunuh diri bukan penyelesaian masalah
2. Masyarakat tak patut babitkan orang lain atas kesalahan orang lain.
3. Keyakinan diri penting untuk meneruskan kehidupan.
4. Kasih sayang antara family (walaupun saudara tiri) adalah sangat  berharga.

That's it.

Till then. Wallahualam.

p/s : Visit Jasmine's blog here

Amira

Amira. Reaching seventeen. She loves black, white and grey. A nerd who always dream to be with her oppa(s) eventhough she knew it was a total trash.

2 comments:

  1. A book! Hehe. Review menarik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa-biasa saja. Tapi buku itu memang best :D

      Delete

Instagram